IMG-20200728-WA0002.jpg

De Spoken van Amerika

Met Maurice Lammerts van Bueren, Piano

De Verenigde Staten, de grote militaire macht van de twintigste eeuw, maakte gebruik van een wel heel bijzonder wapen: muziek. Muziek werd echter niet alleen ingezet als wapen, maar ook gevreesd door de Amerikaanse overheid. In dit verhalend recital duiken we in de mysterieuze wereld van Amerikaanse geheime diensten en verhoren. We volgen historische gebeurtenissen en politieke stromingen die de Amerikaanse samenleving in een wurggreep hielden. En we noemen ze ‘De spoken van Amerika’: Vietnam, de Koude Oorlog, de moord op J.F. Kennedy, ongelijkheid. We nemen Bernsteins FBI-verhoor onder de loep. En anti-nazipropaganda, in het grootste geheim geschreven door Weill in opdracht van de Amerikaanse overheid.

Anne van Amerongen en Maurice Lammerts van Bueren delen hun passie voor American Art Song. Maurice heeft zich als liedbegeleider gespecialiseerd in het Amerikaanse repertoire. Anne is niet alleen sopraan, maar tevens amerikanist. Door deze achtergrond is het duo in staat de liederen van onder andere Ives, Eisler, Copland, Corigliano en Heggie in hun historisch-politieke context te presenteren.

PROGRAMMA

WW I

Charles Ives

Flanders Field

He is there


WW II

Hanns Eisler

 Hollywood Songbook (selection)


SECRET SERVICE

Kurt Weill

Und was bekam des Soldaten Weib

Schickelgruber

Buddy on the Nightschift

Wie lange noch?


FBI

Leonard Bernstein

So pretty


Aaron Copland

Simple gifts

The little horses


Samuel Barber

I hear an army


CIVIL RIGHTS

Jake Heggie

These strangers (2018)



Biografie Maurice Lammerts van Bueren

Maurice Lammerts van Bueren (piano) behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja. Liedbegeleidingslessen kreeg hij onder meer van Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Maurice Lammerts van Bueren heeft zich volledig toegelegd op het liedbegeleiden. Hij trad op met vele zangers, onder wie Ellen Valkenburg, Angelika Kirchschlager, Henk Neven, Minho Jeong, Thomas Oliemans, Esther Kuiper, Sven Weyens, Lilian Farahani, Robert Holl, Marcel Reijans, Aldona Bartnik, Florieke Beelen, Ekaterina Levental, Henriette Feith en Hans Pieter Herman. In de komende seizoenen staan nieuwe samenwerkingen op het programma met onder meer de Franse sopraan Myriam Arbouz en de Estische sopraan Maria Valdmaa. Hij is oprichter en pianist van het Coco Collectief.

Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Slovenië, Zweden, Taiwan, Syrië , Trinidad en de Verenigde Staten. In 2020 staat een aantal liedrecitals in Estland op het programma.

Hij nam 14 CD’s op bij labels als Zefir Records, Etcetera, Avie Records en Naxos. Zijn CD ‘The Moon’s a Gong, hung in the Wild’ met mezzosopraan Angelika Kirchschlager stond in de top 5 van “Beste CD’s in 2015” in Opera Nederland. De CD ‘The Silver Age’ met mezzosopraan Ekaterina Levental werd CD van de Week op Radio 4 en stond in de Top 10 van “Beste CD’s in 2017” van Basia con Fuoco. De CD ‘Songs and Sketches’ met liederen en pianowerken van de Nederlandse componist Dirk Fock, met sopraan Irene Maessen en bariton Mattijs van de Woerd, werd onderscheiden met een 10 in het tijdschrift Luister. De CD ‘Woman - the making of…' met sopraan Lilian Farahani werd verkozen tot Critic’s choice in het gerenommeerde New Yorkse tijdschrift Opera News. In januari 2021 komt de CD 'Les Apaches' met sopraan Ellen Valkenburg uit bij het label Zefir Records.

Als coach is hij verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als gastdocent gaf hij liedbegeleidingslessen, masterclasses en liedklassen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en het HKU Utrechts Conservatorium. Sinds 2008 is hij Steinway Artist.

Naast muziek heeft hij nog een andere passie: als portretfotograaf maakt hij regelmatig portretten van zangers, instrumentalisten en schrijvers. Zijn foto’s werden gepubliceerd in diverse dagbladen, waaronder de NRC, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant.